Η σπατάλη των τροφίμων (Food Waste) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τα εστιατόρια και τον κλάδο της εστίασης. Η παραγωγή των τροφίμων, η προετοιμασία και η διαχείρισή τους είναι οι σημαντικότερες διαδικασίες, μικρά λάθη σε μια από αυτές τις διαδικασίες οδηγούν σε μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους που προκύπτει το Food Waste:
- Περίσσευμα τροφίμων: Τα τρόφιμα που προετοιμάζονται αλλά δεν καταναλώνονται από τους πελάτες.
- Μαγειρεμένα φαγητά που δεν πωλούνται: Τα τρόφιμα που προετοιμάζονται αλλά δεν πωλούνται πριν χαλάσουν.
- Ημερομηνίες λήξης προϊόντων: Τα υλικά που δεν χρησιμοποιούνται εγκαίρως και λήγουν.
- Φύρες: το φαγητό που κάηκε στο ψήσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Η σπατάλη αυτή, όχι μόνο επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά αυξάνει και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. Η κατανόηση των αιτιών και η υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των εστιατορίων.
Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις;
Στόχος είναι να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην παραγωγή των τροφίμων και ποτών. Η Sunsoft, με το F&B Management διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν κάθε στάδιο της διαδικασίας παρασκευής, από τον προμηθευτή και την παραλαβή, μέχρι την αποθήκευση, τη συντήρηση, την επεξεργασία και την τελική παράδοση. Αυτή η τακτική παρακολούθησης μειώνει σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων, καθώς τα προϊόντα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά πριν λήξουν, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται τα λάθη στις παραγγελίες και στο να αποθηκεύονται.
Ποιά είναι τα οφέλη του προγράμματος;
- Αποτελεσματική παρακολούθηση: Όπως προείπαμε οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν όλες τις διαδικασίες στην γραμμή παραγωγής και να αποφύγουν το food waste.
- Σωστή κοστολόγηση: Σύγκριση, μελέτη και επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος για κάθε πιάτο.
- Menu Engineering: “Stars”, “Puzzles”, “Cows” and “Horses”, που σας δίνουν τη βάση για να χτίσετε τη στρατηγική πωλήσεων σας
- Market List: H καλύτερη δυνατή επιλογή προμηθευτών, που συγκρίνει προμηθευτές και πρώτες ύλες και βοηθάει στην επιλογή των πιο συμφέρουσων λύσεων.
- Οργανωμένη λειτουργία: Οι επιχειρηματίες μπορούν να επιβάλλουν κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, προσαρμοσμένους στις ανάγκες της επιχείρησης.
Οι παραπάνω στρατηγικές βοηθούν τις επιχειρήσεις, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι σχετικά με το ζήτημα του food waste. Καθώς η μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν είναι μόνο θέμα επιχειρήσεων, αλλά και ατομικής ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε εφαρμόζοντας πρακτικές που θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του food waste στην καθημερινή μας ζωή. Από την προσεκτική αγορά και αποθήκευση τροφίμων, μέχρι και να παίρνουμε μαζί μας υπολειμμάτων από το πιάτο μας για κάποιο κατοικίδιο, κάθε μικρή προσπάθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά.